ЛИСТА БЕЗБЕДНИ РАСТЕНИЈА

Дали имате деца или миленици поради кои се плашите да одгледувате растенија?

Оваа листа е за вас, ги собравме сите растенија кои се безбедни за вашиот дом и ви ги прикажуваме со име и фотографии. Изборот е голем, оставаме на вас со што ќе се подновите.

Саксиски растенија за вашиот дом

 1. Папрат (Nephrolepis exaltata – Boston Fern)
 2. Божиќен/Велигденски кактус (Schlumbergera)
 3. Афричка љубичица
 4. Пеперомиа
 5. Маранта (Maranta Leuconeura)
 6. Шамедора (Chamaedorea Elegans)
 7. Хлорофитум (Chlorophytum Comosum)
 8. Пилеа
 9. Орхидеја
 10. Арека палма (Dypsis Lutescens)
 11. Калатеа
 12. Собна палма Кентиа (Howea Forsteriana)
 13. Нолина (Beaucarnea Curvata)
 14. Банана (Musa dwarf cavendish)
 15. Пачира (Pachira Aquatica)
 16. Rubber Plant (Ficus elastica) Безбедно за деца, не и за миленици
 17. Муволовка (Venus Flytrap)
 18. Фитонија
 19. Кинеско дрво на парите (Pilea Peperomioides)
 20. Бромелија
 21. Врисеа
 22. Тиландсија
 23. Хипоестес (Polka dot – Hypoestes Phyllostachya)
 24. Урма (Phoenix Dactylifera)
 25. Хоја
 26. Гинура (Gynura Aurantiaca)
 27. Бамбус – токсичен само доколку се изеде во преголема количина
 28. Воздушни растенија (Air plants)

Сукулентни видови

 1. Адромишус (Adromischus sp.)
 2. Опунтија (Opuntia sp.)
 3. Аеониум (Aeonium sp.)
 4. Анакампсерос (Anacampseros sp.)
 5. Делосперма (Delosperma sp.)
 6. Дудлеја (Dudleya sp.)
 7. Ешеверија (Echeveria sp.)
 8. Фаукариа (Faucaria sp.)
 9. Гастериа (Gasteria sp.)
 10. Граптопеталум (Graptopetalum sp.)
 11. Литопс (Lithops sp.)
 12. Хавортија (Haworthia sp.)
 13. Пачифитум (Pachyphytum sp.)
 14. Розуларија (Rosularia sp.)
 15. Седуми (Burros Tails и други)
 16. Семпервивуми (чувар куќа)
 17. Сансеверија (Sansevieria sp.) – Безбедно за деца, не и за миленици
 18. Красула – Дрво на парите (Crassula Оvata) – Безбедно за деца, не и за миленици

Растенија за во вашиот двор

 1. Куќна среќа (Baby’s Tears – Soleirolia Soleirolii)
 2. Мимоза ( Mimosa Pubica)
 3. Гербер (G. jamesonii)
 4. Аспидистра (Aspidistra elatior)
 5. Антиринум
 6. Сончоглед
 7. Петунија
 8. Хеучера Coral Bells
 9. Платицериум (Staghorn ferns)
 10. Геперта (Rattlesnake plant)
 11. Алсобија (Alsobia dianthiflora)
 12. Босилок (Ocimum Basilicum)
 13. Глоксинија
 14. Гузманија
 15. Колеус (Plectranthus Scutellarioides)
 16. Фуксија
 17. Магнолија
 18. Петунија
 19. Камелија

 

НАПОМЕНА:
Авторот има исклучиво материјално право да го користи своето дело и да дозволува или забранува користење на делото за: издавање, репродукција,дистрибуција вклучувајќи и изнајмување.
Секое прекршување на авторското право ќе биде пријавено и ќе се постапува согласно законот.
ПретходнаОРХИДЕЈА – ФАЛЕНОПСИС (НЕГА И СОВЕТИ)
СледнаФИКУС (НЕГА И СОВЕТИ)
Силвана Стефановски
Дипломиран биохемиски инженер и сопственик на првата инстаграм страница која нуди едукација во областа на одгледување растенија @silvsplants. Главен и одговорен уредник на www.botanico.mk